fbpx

Mengajar Kanak-kanak Tentang Cuaca

Pada usia muda, kanak-kanak tertarik dengan perubahan cuaca, namun ini juga kadangkala mengelirukan. Tindakan ini biasanya idea yang baik untuk memperkayakan kanak-kanak dengan pengetahuan tentang keadaan cuaca yang berbeza melalui aktiviti “hands-on”, pengalaman deria dan pendekatan pengajaran berasaskan STEM untuk mencetuskan kreativiti dan daya penerokaan mereka. Dengan demikian, cara ini bukan sahaja membolehkan mereka mendapat pengetahuan konkrit dan turut membolehkan mereka meneroka dunia di sekeliling kita dalam pelbagai dimensi.

Menyediakan kanak-kanak dengan maklumat cuaca memberikan peluang untuk:

 • berbincang dengan kanak-kanak tentang pemerhatian mereka tentang cuaca
 • membimbing mereka untuk merancang pakaian, pilihan makanan dan aktiviti mereka dengan sewajarnya
 • menyediakan mereka untuk berjaga-jaga apabila mendapati kemungkinan cuaca buruk akan berlaku

Meneroka dan Meluahkan Cuaca:

Bukti “cuaca” boleh dirasai melalui udara, kelihatan sebagai titisan hujan, kepingan salji, atau kabus, atau diperhatikan dalam cara layang-layang terbang atau cara pokok bergoyang. Pelajar meneroka unsur-unsur ini dan beralih daripada membuat pemerhatian kualitatif kepada kuantitatif sambil belajar tentang sains cuaca. Mereka boleh mengambil ukuran, mengumpul dan merekod data menggunakan alat mudah, dan kemudian menggunakan data mereka untuk menganalisis dan membuat kesimpulan.

Bagi peluahan cuaca daripada pelajar, aktiviti Bahasa, Seni, Motor Kasar & Motor Halus membantu untuk mengajar kanak-kanak menyerap dan kemudian meluahkan segala pengetahuan mereka melalui ekspresi, bahasa dan kerja amali. Berikut ialah beberapa cara yang berguna untuk mengajar cuaca. Mari kita meneroka!

Aktiviti Seronok & Belajar untuk Mengajar Cuaca:

 • Mulakan dengan membuat jurnal Cuaca

Membimbing kanak-kanak untuk membuat kulit buku dengan melipat sekeping kertas yang besar. Potong matahari, hujan, dan awan dengan gunting dan tampalkan keratan-keratan tersebut pada kulit buku tersebut. Bawa masuk ais dan kabus. Labelkan semua keratan yang telah digunting. Kemudian, berikan sedikit masa setiap hari untuk kelas agar dapat membuat jurnal tentang cuaca.

 • Buat tolok hujan

Apa yang anda perlukan ialah botol plastik yang kosong (yang lebih besar berfungsi lebih baik). Untuk membuat bukaan, potong bahagian atas botol. Paras kemudiannya hendaklah diukur dan ditulis pada bahagian luar botol dengan pen marker. Letakkan tolok di luar ruang yang bersih dan jauh dari mana-mana dahan atau pokok. Tolok harus diikat pada pancang kayu dan dicucuk ke dalam tanah jika anda bimbang ia mungkin ditiup oleh angin.

 • Aktiviti Satu Hari Berangin

Apabila angin bertiup, bawa kincir buatan tangan anda keluar ke taman anda. Cuba lakukan eksperimen untuk menentukan arah angin.

 • Menjejaki bayang-bayang

Belajar tentang matahari melalui eksperimen bayang-bayang yang menarik. Di kawasan yang cerah di halaman rumah anda, bentangkan sekeping kertas yang besar. Jejaki bayang objek tinggi seperti botol air yang anda letakkan di atas. Selepas sejam, kembali dan ikuti bayang objek sekali lagi.

 • Dramatik Stesen Main Cuaca

Sediakan alat khayalan seperti termometer, peta dan papan keratan untuk memerhati corak cuaca. Pastikan stesen cuaca mempunyai termometer, barometer, higrometer dan peranti pengukur cuaca yang lain.

 • Cat Awan Gebu

Campurkan krim pencukur dan gam untuk melukis pada kertas biru sebagai awan bagi mengajar mereka konsep awan.

 • Kad Klip Hari Hujan

Kad klip pengiraan hari hujan ini menampilkan awan gebu, but kalis air, payung besar dan juga barangan berkaitan hujan yang lain. Aktiviti sebegini menambah baik kepada mana-mana aktiviti prasekolah dalam mengira unit cuaca.

 • Ajar kosa kata berkaitan dengan cuaca

Cipta kad imbasan cuaca untuk perbendaharaan kata sebelum kelas dengan gambar keadaan cerah, hujan, berangin, mendung, bersalji, berkabus, panas dan sejuk. Lekatkannya di seluruh dinding bilik darjah.

 • Hari Pakaian Cuaca

Berikan kanak-kanak pilihan atau benarkan mereka mencipta perbendaharaan kata berkaitan cuaca mereka sendiri bagi pakaian. Beri peluang kepada kelas untuk menentukan perkataan cuaca yang diwakili oleh setiap pelajar.

Petua ini bagus untuk mengajar cuaca dan melengkapkan mereka dengan pengetahuan yang mantap untuk kemahiran Bahasa, Matematik, Dunia Sekeliling Kita, Motor Kasar & Motor Halus melalui latihan STEM dan Sensorial

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× How can I help you?
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap