fbpx

Merancang Hari Sukan untuk Si Kecil

Melibatkan diri dalam sukan dan permainan mempunyai banyak faedah untuk kanak-kanak tahun awal sekolah dan ia bukan selalunya mengenai kesihatan fizikal sahaja tetapi juga mempunyai kesan yang lebih mendalam terhadap kesihatan mental, sosial dan emosi. Aktiviti sukan adalah penting untuk menanamkan rasa persaingan yang baik kepada kanak-kanak pada awal kehidupan mereka.

Ia mengajar kanak-kanak:

  • nilai penyertaan
  • kesediaan untuk persaingan yang sihat
  • kepentingan semangat kesukanan

Merancang Hari Sukan

Adalah penting untuk merancangnya dengan penuh semangat kerana hari sukan biasanya merupakan acara yang ditunggu-tunggu untuk mengakhiri tahun persekolahan dan menggembirakan kedua-dua pelajar dan ibu bapa.

Hari sukan boleh menjadi acara yang hebat untuk menunjukkan kepada kanak-kanak betapa seronoknya menyertai sukan. Selain itu, ia membolehkan kanak-kanak menunjukkan kemahiran mereka kepada orang tersayang dan rakan mereka.

Anak2u_Image-for-blog-and-articles2_1200X900_16-Aug-2022_V1_R1

Menyusun hari sukan yang ideal memerlukan beberapa perancangan dan persediaan, tetapi ia benar-benar membuat perubahan dan merupakan cara yang ideal untuk menandakan akhir semester. Berikut ialah beberapa aktiviti menyeronokkan yang sangat terkenal kepada kanak-kanak pada hari sukan:

a. Lumba guni

Kanak-kanak dari semua peringkat umur boleh berseronok mengambil bahagian dalam perlumbaan guni.

b. Perlumbaan tiga kaki

Ini sangat menyeronokkan dan kaedah yang baik untuk kanak-kanak bekerjasama antara satu sama lain.

c. Tarik tali

Satu lagi permainan klasik yang sangat baik untuk pasukan ialah tarik tali.

d. menunggang Basikal dengan perlahan

Permainan menarik yang menekankan keseimbangan dan mengekalkan ketenangan untuk kanak-kanak yang tidak begitu atletik.

e. Perlumbaan Hula-hoop

Aktiviti ini berfungsi sebagai halangan perlumbaan yang mesti dilalui oleh anak-anak muda sebelum meneruskan ke garisan penamat.

f. Permainan baldi

Selaraskan kanak-kanak dalam pasukan dua, tiga, atau berapa ramai pun, satu di belakang yang lain. Letakkan baldi penuh di kaki orang di hadapan barisan, dan berikan mereka satu cawan. Bahagian belakang baris menerima baldi kosong. Kanak-kanak mengisi cawan, menghantarnya kembali melalui garisan di atas kepala mereka, dan kemudian mengisi baldi kosong di belakang. Pasukan yang berjaya mengisi baldi mereka menang.

Faedah Sukan & Permainan

Faedah sukan yang paling ketara untuk kanak-kanak tidak diragukan lagi adalah peningkatan kesihatan fizikal mereka bersama-sama dengan perkembangan mental mereka. Berikut adalah beberapa faedah utama bermain sukan untuk kanak-kanak yang tidak boleh diabaikan, seperti:

  • kemahiran kepimpinan dan kerja berpasukan
  • pendekatan disiplin
  • impak positif terhadap kesihatan emosi, termasuk keyakinan diri yang lebih tinggi
  • pengurangan jumlah penggunaan masa skrin

Mempelajari kemahiran hidup yang penting

Sukan bermanfaat bukan sahaja untuk badan kanak-kanak, tetapi juga untuk minda mereka. Penyelidikan telah membuktikan bahawa sukan menawarkan faedah psikologi untuk kanak-kanak dan remaja, serta mengajar mereka kemahiran hidup yang penting. Kanak-kanak boleh meningkatkan kemahiran hidup mereka sambil mempelajari semua teknik sukan secara serentak.

Beberapa kemahiran hidup dijelaskan di bawah:

– Kerja Berpasukan

Sukan mengajar kanak-kanak cara bekerjasama ke arah matlamat yang sama, menjalin persahabatan sepanjang hayat, meningkatkan kemahiran komunikasi, merasakan rasa penyertaan, dan belajar untuk melayan rakan sepasukan dan jurulatih dengan hormat. Mereka belajar nilai dedikasi dan kewajipan untuk mempercayai rakan sepasukan mereka.

– Keyakinan Diri

Aktiviti fizikal telah didapati untuk mengaktifkan bahan kimia otak yang membuatkan anda berasa lebih baik. Bermain sukan secara tetap meningkatkan kesejahteraan emosi kanak-kanak secara keseluruhan. Menurut kajian, remaja yang menyertai sukan mempunyai keyakinan diri yang lebih tinggi. Kanak-kanak akan berasa lebih baik tentang diri mereka jika mereka mendapat sokongan pasukan, teguran baik daripada jurulatih, atau mencapai yang sasaran terbaik mereka.

– Disiplin, persaingan, dan penghargaan

Kanak-kanak juga belajar kepentingan mematuhi peraturan, kerja berpasukan, permainan adil dan menghormati orang lain. Amalan ini menyediakan mereka untuk pendekatan disiplin.

Kesimpulan

Kami tidak boleh menekankan betapa pentingnya sukan dalam kalangan kanak-kanak kepada ibu bapa atau guru supaya TIDAK mengenakan jangkaan yang tidak realistik dan matlamat yang sukar dicapai kepada kanak-kanak dari awal. Kanak-kanak harus bermain sukan untuk dilatih agar meningkatkan keupayaan intelek dan fizikal mereka secara berfasa daripada mendapatkan kejayaan dan hasil melalui jalan pintas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× How can I help you?
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap