fbpx
Pengganti Zoom untuk video conference call

Alternatif Zoom untuk persidangan video

Sistem sidang video merupakan satu teknologi yang menarik dan banyak memberi peluang kepada kita untuk berkomunikasi.

Persidang video ini merupakan komunikasi dua hala iaitu antara penyampai dengan penerima mesej melalui rangkaian audio atau video yang dapat dilakukan secara langsung di hadapan skrin komputer. Ini bermakna kita boleh melihat dan mendengar semasa kawan atau sesiapa bercakap dengan kita.Pada masa ini, sudah ada penggunaan isyarat digital untuk mengproses mesej audio supaya maklumat tersebut disimpan.

Sidang video merupakan satu teknologi telekomunikasi interaktif yang membenarkan orang di antara dua atau lebih lokasi untuk berinteraksi melalui penghantaran video dan audio melalui dua hala secara serentak. Persidangan video ini membolehkan individu yang bekerja dalam kumpulan untuk berkomunikasi antara satu sama lain walaupun berjauhan.

Dan kebiasaannya persidangan video dilakukan oleh organisasi yang mempunyai rangkaian cawangan,stesen atau staff yang berada jauh dari ibu pejabat bagi membolehkan pertukaran maklumat yang dilakukan serta persidangan video dalam talian.

Terdapat banyak kebaikan tentang persidangan video ini, tetapi, terdapat juga kelemahan yang lain seperti dari segi keselamatannya. Persidangan video ini adakalanya tidak tejamin.

Zoom ialah perisian persidangan video yang sangat popular kebelakangan ini, dan digunakan oleh beribu-ribu syarikat di seluruh dunia. Walaupun begitu, perisian ini juga dilaporkan hadir dengan banyak isu kerentanan sekuriti yang menyebabkan ia tidak begitu selamat digunakan.

Terkini, Lebih 500,000 akaun Zoom dijual di laman web gelap dan forum penggodam dengan harga kurang dari satu sen dan sebilangan akaun Zoom ini ditawarkan secara percuma di forum penggodam sehingga penggodam dapat menggunakannya dalam aktiviti jahat.

Menariknya, penggodam mendapat akses kepada akaun dan kata laluan pengguna bukan melalui kerentanan sekuriti pangkalan data mereka, tetapi melalui gabungan alamat emel dan kata laluan yang didapati melalui kerentanan data yang lain.

Terdapat banyak perkhidmatan persidangan video yang lain, masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing menjadikannya lebih sesuai untuk kegunaan yang berbeza, sama ada bercakap dengan ahli keluarga, berhubung dengan rakan, atau perbincangan dengan ahli sekerja. Berikut adalah beberapa alternatif Zoom terbaik:

1) WhatsApp

WhatsApp juga mungkin sinonim dengan “aplikasi pesanan” pada ketika ini. Aplikasi milik Facebook tersedia di web atau telefon pintar anda, membolehkan anda mengirim pesanan SMS secara percuma, menampung perbualan secara berkumpulan sehingga 256 peserta, dan boleh membuat panggilan audio dan video percuma sehingga empat orang pada satu masa.

WhatsApp berada di mana-mana – terutama di luar negara, di mana ia merupakan aplikasi pesanan yang sering digunakan lalu dijadikannya pilihan yang bagus untuk bercakap dengan keluarga dan rakan-rakan yang mungkin tidak mempunyai telefon pintar atau penggunaan terbaru sistem operasi yang sama dengan anda.

Anda boleh bergantung pada WhatsApp untuk panggilan, teks, dan persidangan video anda dengan selamat.

2) Facebook Messenger

Sekiranya anda mempunyai akaun Facebook, anda mungkin telah menghantar satu atau dua mesej menggunakan Facebook Messenger, yang dibahagikan kepada aplikasinya sendiri beberapa tahun sebelumnya.

Messenger menyokong banyak ciri mesra pengguna, seperti reaksi emoji, pelekat, dan semasa panggilan video boleh sehingga enam orang (walaupun 50 orang dapat mengambil bahagian)

Oleh kerana ia tersambung ke Facebook, anda boleh berbual dengan mana-mana rakan anda, membuat panggilan ke peranti mudah alih, dan menyambung ke paparan pintar Portal Facebook untuk terus berhubung semasa anda berehat di rumah.

3) Skype

Skype adalah berpengalaman dalam panggilan video atau persidangan video. Ciri-ciri seperti rakaman panggilan audio dan video, transkripsi langsung, dan perkongsian fail menjadikannya alat yang kuat untuk panggilan bahkan panggilan secara kumpulan dengan rakan atau pelanggan.

Anda boleh membuat panggilan ke pengguna Skype yang lain, dan dengan langganan Skype ke Telefon, anda boleh membuat panggilan antarabangsa tanpa had ke telefon bimbit. Skype juga tersedia pada peranti pintar seperti peranti Amazon Echo, jadi anda dapat membuat panggilan audio atau video dari keselesaan di mana sahaja anda berada.

Kesimpulannya, ada terdapat banyak alternatif lain selain aplikasi Zoom untuk digunakan dalam perbualan atau persidangan video harian. Kesemuanya adalah mesra pengguna dan mudah untuk digunakan.

× How can I help you?
1 Share
Share via
Copy link
Powered by Social Snap