fbpx

Mengajar anak-anak tentang Hari Kemerdekaan

Tidak ada hari lain yang lebih baik daripada “Hari Kemerdekaan” untuk menyatakan kuasa perayaan sebagai sebuah negara. Kanak-kanak berasa lebih bersemangat untuk sambutan tahunan yang ditunggu-tunggu sepanjang tahun ini. Perayaan kebangsaan menandakan moto, integriti dan kebanggaan seluruh negara. Nilai-nilai kebangsaan adalah perkara yang paling penting untuk diterapkan dalam minda muda melalui pendidikan sejak awal tahun………dan 31 Ogos “Hari Merdeka”. Hari Kemerdekaan Malaysia adalah masa terbaik untuk mendidik anak-anak Malaysia untuk tujuan besar ini. Sebagai pendidik dan guru, kita boleh menggunakan acara kebangsaan ini untuk memberikan inspirasi kepada kanak-kanak untuk membuat mereka berasa bangga dengan negara mereka dalam banyak cara yang memberikan inspirasi.


Faedah Mengajar tentang Hari Kemerdekaan:

Mengajar kanak-kanak tentang Hari Kemerdekaan perlu menjadi bahagian penting dalam kurikulum untuk semua gred. Mengajar mereka nilai-nilai ini, memberikan manfaat kepada mereka untuk mengetahui tentang:

 • Kepentingan dan Nilai kebebasan
 • Latar Belakang Sejarah dan Nenek Moyang mereka
 • Hari Kemerdekaan sebagai Sambutan Hari Kebangsaan
 • Nilai Budaya & Kebangsaan negara mereka
 • Apakah yang membezakan mereka daripada bangsa lain?


Aktiviti sempena Hari Kemerdekaan:

 1. Bercerita tentang sejarah
 2. Bercerita tentang bendera
 3. Perarakan Hari Kemerdekaan
 4. Buat Buku Skrap & Fail Fakta
 5. Drama & Permainan
 6. Aktiviti Seni & Kraf


Cara Mengajar Kanak-kanak tentang Hari Kemerdekaan: –

Marilah kita membincangkan semua aspek penting ini secara terperinci dan meneroka cara mengajar kanak-kanak tentang Hari Kemerdekaan dengan cara yang terbaik. Di sini kita pergi:


1. Hari Kemerdekaan:

Cara terbaik untuk mengajar kanak-kanak tentang hari kebangsaan ialah bercerita dengan mereka tentang sejarah. Beritahu mereka bagaimana Malaysia mendapat kebebasan daripada pemerintahan British pada 31 Ogos 1957. Hari kebangsaan Malaysia dipanggil Hari Merdeka dalam bahasa Melayu, Hari bermaksud hari dan Merdeka bermaksud berdikari atau bebas. Kongsikan tentang:

 • apa maksud kebebasan.
 • bagaimana untuk melindungi kebebasan tersebut.
 • tanya mereka sebab mereka suka menduduki di Malaysia.

Beginilah cara memupuk patriotisme sejak usia muda datang dengan senarai manfaat sepanjang hayat yang membolehkan kanak-kanak berbangga dengan identiti budaya dan kebangsaan mereka sendiri.


2. Jalur Gemilang: bercerita tentang bendera

Adakan upacara menaikkan bendera dan menerangkan kepada kanak-kanak bahawa “Jalur Gemilang”, bendera negara Malaysia juga dikenali sebagai Jalur Kegemilangan. Ia terdiri daripada 14 jalur merah dan putih dan kanton biru yang mengandungi bulan sabit. Bulan sabit melambangkan agama Islam sebagai agama bagi Persekutuan; kanton biru melambangkan perpaduan rakyat Malaysia; bintang dan bulan sabit yang berwarna kuning melambangkan warna Raja-raja Melayu.
Ini merupakan masa yang tepat untuk menerangkan tentang bendera:

 • Bagaimanakah ia melambangkan kebebasan kita?
 • Apakah yang diwakili oleh warna bendera?
 • Menunjukkan rasa hormat kepada bendera.
 • Penjagaan bendera yang betul.


3. Perarakan Hari Merdeka: Perbarisan Hari Kemerdekaan

“Perarakan Hari Merdeka” bermaksud perarakan khas yang diadakan setiap 31 Ogos sempena mengenangkan kemerdekaan Tanah Melayu. Sejak merdeka, acara tersebut lazimnya diadakan di Dataran Merdeka Kuala Lumpur, tapak asal perarakan kemerdekaan yang pertama diadakan pada 1 September 1957.


4. Buat Buku Skrap & Fail Fakta:

Sertakan tema Hari Kemerdekaan dalam pelajaran anda dan minta pelajar mengumpul lembaran kerja, imej, dan segala-galanya yang berkaitan dengan Malaysia dan Hari Kemerdekaan, dan mencipta buku skrap dan fail fakta mereka sendiri untuk meneroka butiran menarik tentang negara mereka. Topik tersebut boleh termasuk bendera negara, simbol negara, lagu kebangsaan, pejuang kemerdekaan, maklumat geografi, mercu tanda negara, sejarah dan banyak lagi.


5. Drama & Permainan:

Terdapat banyak aktiviti main peranan dan permainan yang boleh dianjurkan sebagai sebahagian daripada hari istimewa itu. Selain menyediakan peluang untuk anak anda membina kemerdekaan, adalah penting bagi anda untuk memberitahu mereka bahawa anda melihat mereka sebagai usaha mereka, kegigihan mereka, keberanian mereka, dan pertumbuhan mereka sebagai sumbangan kepada negara mereka. Anda boleh mengaturkan:

 • permainan kerusi muzik bersama-sama dengan lagu kebangsaan atau lagu-lagu yang relevan untuk hari tersebut.
 • pergi ke aktiviti bahasa seperti permainan teka silang kata, kuiz dan pertandingan pidato di mana perkataan boleh dikaitkan dengan acara perjuangan kebebasan, simbol patriotisme istimewa atau perkataan yang menimbulkan kebanggaan negara.
 • susun lakonan drama dan sertakan personaliti sejarah yang terkenal untuk kanak-kanak mempersembahkan dan berpengetahuan tentangnya.


6. Aktiviti Seni & Kraf:

Seni & kraf ialah cara yang paling menarik untuk kanak-kanak memberikan peluang untuk meluahkan fikiran mereka tentang Hari Kemerdekaan menggunakan warna bendera negara. Anda boleh mengadakan:

 • aktiviti melukis bendera di muka.
 • pertandingan melukis dan membuat poster.
 • membuat projek dan seni kolaj berkaitan dengan hari kebangsaan.


Kesimpulan

Pendek kata, dengan menambah petunjuk ini, anda boleh mewujudkan kesedaran dan menaikkan semangat anak-anak. Anda boleh mengembangkan nilai budaya tertentu melalui pendidikan dengan menyelaraskannya dengan tema berkaitan Hari Kemerdekaan sebagai sebahagian daripada perayaan. Bentukkan semula minda kecil mereka melalui pendidikan, biarkan mereka berbangga menjadi rakyat Malaysia dengan menyumbang kepada pendekatan pembinaan negara dan akhirnya menyebarkan mesej keamanan serta menjadikan dunia ini tempat yang berbagai-bagai untuk semua manusia duduki .


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× How can I help you?
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap