fbpx

Aktiviti “Kembali ke Sekolah” untuk guru tadika

Sekolah sudah bakal bermula, dan pastinya ramai guru tadika sudah sibuk menyediakan diri untuk menyambut pelajar-pelajar kembali ke kelas. Bagaimana pun, sebelum memulakan sesi pembelajaran yang sibuk, ada baiknya jika guru tadika mengadakan aktiviti “kembali ke sekolah” yang menyeronokkan bagi pelajar-pelajar. Ini akan membantu mereka berasa selesa dan bersemangat untuk memulakan tahun baru persekolahan.

Berikut adalah beberapa aktiviti yang boleh dilakukan bersama pelajar:

1. Sesi suai kenal

Sesi suai kenal atau “ice breaking” ini bertujuan untuk memperkenalkan pelajar-pelajar dengan rakan sekelas mereka yang lain. Guru tadika boleh meminta setiap pelajar memperkenalkan diri mereka sendiri, serta menceritakan beberapa perkara yang mereka sukai. Ini juga boleh menjadi peluang untuk guru tadika mengenali pelajar-pelajar dengan lebih dekat.

2. Bercuti di dalam kelas

Walaupun sekolah baru bermula, tidak salah jika guru tadika mengadakan sesi “bercuti” di dalam kelas. Pelajar-pelajar boleh bermain permainan yang sesuai dengan tahap mereka, atau menonton video yang bermanfaat. Ini akan membantu mereka merasa selesa di dalam kelas dan tidak terlalu tertekan dengan pembelajaran yang baru bermula.


3. berekreasi di kelas

Guru tadika boleh memberikan pelajar-pelajar kebebasan untuk berkreasi di kelas dengan menggunakan alat-alat yang disediakan. Mereka boleh menghasilkan karya seni, atau mencipta sesuatu yang baru dengan bahan-bahan yang ada. Ini akan menggalakkan kreativiti pelajar-pelajar dan memberi mereka peluang untuk mengeksplorasi dan mencungkil bakat mereka.


4. sesi persiapan

Sesi ini bertujuan untuk membantu pelajar-pelajar mempersiapkan diri untuk tahun persekolahan yang baru. Guru tadika boleh memberikan latihan-latihan ringan, atau mengadakan sesi latihan menulis dan mengira. Ini akan membantu pelajar-pelajar mengingat kembali apa yang telah dipelajari sebelum ini, serta membantu mereka bersedia untuk pembelajaran yang akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× How can I help you?
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap