fbpx

5 idea aktiviti ramadan Bagi prasekolah

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua guru dan murid tadika. Ramadan sudah hampir tiba dan merupakan masa yang sesuai untuk meningkatkan kefahaman dan penghayatan anak-anak terhadap nilai-nilai agama. Oleh itu, di dalam artikel ini, saya ingin berkongsi beberapa cadangan aktiviti Ramadan yang sesuai untuk dijalankan di tadika.

1. Bina Masjid Mini

Salah satu aktiviti yang boleh dilakukan adalah membina masjid mini dengan menggunakan bahan yang mudah didapati seperti kertas kadbod, gunting dan gam. Aktiviti ini dapat membantu memupuk kesabaran dan daya kreativiti anak-anak. Setelah selesai, anak-anak dapat diajar untuk menghias dan mengisi ruang masjid mini tersebut dengan barang-barang kecil seperti buku doa, tikar solat dan lain-lain.

2. Berbuka Puasa Bersama

Berbuka puasa bersama adalah satu lagi aktiviti yang boleh dilakukan dengan melibatkan semua murid tadika. Aktiviti ini boleh diadakan di dalam kelas atau di luar kelas dengan cara membawa makanan yang disediakan oleh guru atau ibu bapa. Anak-anak dapat belajar tentang nilai-nilai kasih sayang dan kebersamaan melalui aktiviti ini.

3. Menyertai Program Derma

Ramadan adalah bulan yang penuh dengan kebaikan dan amalan-amalan yang mulia. Oleh itu, guru boleh mengajak anak-anak untuk menyertai program derma dengan cara mengumpulkan sumbangan dari anak-anak atau mengajak ibu bapa untuk membuat sumbangan. Anak-anak akan belajar tentang nilai kebaikan dan pentingnya membantu orang lain.

4. Aktiviti Pengurusan Masa

Ramadan adalah bulan yang sibuk dengan pelbagai aktiviti seperti beribadah, menyiapkan makanan dan lain-lain. Oleh itu, aktiviti pengurusan masa adalah penting untuk diajar kepada anak-anak. Guru boleh mengajar cara mengatur masa dengan membuat jadual aktiviti harian di kelas. Anak-anak juga dapat belajar tentang nilai-nilai disiplin dan tanggungjawab.

5. Aktiviti Mewarna

Aktiviti mewarna adalah aktiviti yang mudah dilakukan dan sesuai untuk semua peringkat umur anak-anak. Guru boleh mencetak gambar-gambar yang berkaitan dengan Ramadan dan meminta anak-anak untuk mewarna. Aktiviti ini dapat membantu meningkatkan kemahiran motor halus dan kreativiti anak-anak.

Kesimpulannya, terdapat pelbagai aktiviti Ramadan yang boleh dilakukan di tadika. Aktiviti-aktiviti ini tidak hanya menyeronokkan tetapi juga dapat membantu meningkatkan kefahaman dan penghayatan anak-anak terhadap nilai-nilai agama. Oleh itu, marilah kita gunakan kesempatan ini untuk memberikan pengalaman dan pembelajaran yang bermakna kepada anak-anak di tadika. Semoga aktiviti-aktiviti ini dapat memberikan manfaat kepada semua. Selamat menjalankan ibadah puasa!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× How can I help you?
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap