Mengajar bacaan dengan kaedah sukukata

Mengajar bacaan dengan kaedah sukukata

Ibu bapa mungkin mahu mencuba membaca bersama anak-anak, dengan bahan-bahan yang disediakan di dalam aplikasi Anak2U. Pertama sekali ibu-bapa perlu memahami pola suku kata yang berbeza:

  • KV+KV – bo+la = bola,kaki,mata
  • KV+KV+KV – kelapa, kerusi, lelaki
  • V+KV – ubi, ibu, api
  • KVK – bas, jem, cat
  • VKVK – ayam, ikan, ubat
  • KV+KVK – bayam, bakul
  • KVK+KV – lampu, baldi
  • KVK+KVK – cincin, bantal, rumput
Anak2U menyediakan carta suku kata, di mana ibu-bapa atau guru boleh mengajar anak-anak suku kata yang berbeza satu persatu. 
Latihan membaca Anak2U

Setelah anak-anak mengenal suku kata yang berbeza, ibu-bapa boleh menggunakan pelbagai latihan-latihan berbeza yang untuk mengenal perkataan-perkataan mengikut bola suku-kata yang diajar. Ibu-bapa boleh mempelbagaikan latihan, tidak hanya fokus kepada membaca, tetapi boleh cari latihan-latihan yang pada sama menguji kemahiran-kemahiran lain.

 

Dalam aplikasi Anak2U,  kami sediakan pelbagai latihan bukan sahaja berbentuk bacaan semata-mata, tetapi ditambah dengan latihan-latihan yang menguji kreativiti dan koginitif pada masa yang sama, contoh latihan mewarnakan suku kata, membuat puzzle dan mencari perkataan mudah.

Seterusnya ibu-bapa boleh memberi bahan bacaan mengikut tahap yang berbeza kepada anak-anak. Bagi yang menggunakan Anak2U, kami menyediakan tema Latihan Membaca yang mempunyai latihan membaca mengikut tahap-tahap berbeza dan pola suku kata berbeza.

latihan membaca suku kata
Aktiviti membaca mengikut tahap

Yang penting ibu-bapa lakukan aktiviti ini perlahan demi perlahan dan tidak memaksa anak-anak. Contohnya, untuk latihan membaca boleh lakukan satu latihan membaca sehari, selama 5 – 10 minit sehari.

Gunakan pengulangan, sekiranya anak-anak mempunyai kesukaran, boleh ulang untuk mereka baca semula pada hari kemudiannya

Untuk dapatkan akses ke Anak2U ibu-bapa boleh terus download sahaja di Google Play dan Appstore dan hubungi kami unutk dapatkan akaun untuk tadika dan taska anda.

Anak2U Ibubapa
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.anak2u.parent&hl=en

https://apps.apple.com/my/app/anak2u-parent/id1449444297

Anak2U Guru

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.anak2u.teacher&hl=en

https://apps.apple.com/my/app/anak2u-teacher/id1442078865

 

Leave a Reply